Știri


Context Baia Sprie
   Orașul Baia Sprie este localizat pe centura minieră N-V a jud. Maramureș. Cumunitațile din punctele ce definesc centura miniera și-au încheiat activitațile de exploatare, astfel au avut loc câteva reconversii importante la nivel structural și profesional,  generându-se astfel câteva puncte turistice importante pentru circuitul
regiunii: Nistru, Chiuzbaia, Șuior, Cavnic, Baiuț etc.
  
   Atelierul vizeaza câteva rute cheie și diferite puncte importante ce se desfa_oara pe fostele trasee tehnologice _i _uxurile de legatura ale activita_ilor miniere, acestea brazdând regiunea aflata între Baia Sprie și Chiuzbaia. Cel mai vechi traseu tehnologic al zonei este un vechi apeduct care lega Chiuzbaia de flotația  orașului Baia Sprie, acum fiind cunoscut ca și “Drumul Apei” - transformat în traseu turistic pentru drumeții. Dealul Minei este cea mai vasta zona studiata și totodata aici se contureaza o radiografie a 9 secole de minerit. A treia zonă importanată studiată e  rețeaua de strazi din zona rezidențială a Baii Sprie, care se ramifică la baza Dealului Minei. Elementul catalizator al comunitații minerești este “Capela Calvaria” care reprezintă legatura sprirituală dintre comunitatea de mineri și Dealul Minei. Aceasta va beneficia de o atenție specială în cadrul proiectului pentru ca este situată la pragul dintre sufletul orașului și exploatarile uitate din Dealul Minei

   Atelierul și intervențiile ce vor fi organizate în cadrul lui, au ca scop principal susținerea unor puncte importante și ale traseelor ce le leaga, totodata expunând întregul pachet cultural și istoric dobândit prin mineritul de odinioara.

Principii-fundamentare teoretică

   În contextul contemporan de tranziție dinspre perioada industriala înspre cea informaționala, vechiul sistem de formare a urbanismului se dovedește insuficient și rigid. Descentralizarea producției și a consumului, dezvoltarea orașelor pe orizontală, problemele legate de mediu, resurse și economie, dau naștere unor noi metode de a rezolva problemele orașului postindustrial și a zonelor afectate de exploatare. Aceste noi practici
preiau elemente din arhitectură, peisagistică, urbanism, inginerie, ecologie, sociologie etc. În ultimii ani ai secolului XX, datorită problemelor economice și de creștere a turismului în cadrul regiunilor postindustriale, se naște nevoia de pastrare a identitații transformând fondul arhitectural local într-un produs cultural.

   Fondul construit industrial s-a aflat pâna de curând în pericol de dispariție. Necesitatea ca acesta sa fie păstrat și integrat în contextul contemporan se impune la fel ca în cazul păstrării catedralelor, palatelor și caselor, deoarece ilustrează un moment din istoria noastră de care trebuie sa fim conștienți și pe care trebuie sa ni-l asumăm. Reabilitarile industriale nu trebuie sa vizeze doar aria pe care are loc procesul industrial ci întreaga comunitate a carei activitați erau strâns legate de el. Aceasta dezvoltare s-a derulat in funcție și împreuna cu procesul industrial.

  Ce se intamplă la nivel social și psihologic în cadrul comunitații atunci când principala sursa de venit este brusc stopată? Luând în considerare aceste argumente, trebuie sa fim conștienți ca revitalizarea nu va avea loc fără a lua în calcul o întreaga serie de aspecte socio-economice.


DESFĂȘURARE   08-18  August
   Workshop-ul de la Baia Sprie se desfășoară în fiecare vară, în prima parte a lunii August. În cadrul primelor ediții a avut loc un studiu al zonei și a comunitații, acesta s-a materializat în studii urbanistice și sociologice. Ele au constituit baza de la care au pornit propuneri de intervenție și amenajare a obiectivelor aflate atât pe Dealul Minei cât și în cadrul orașului.

   Pe lânga activitațile specifice de explorare zonei, în cadrul taberei de la Baia Sprie se organizeaza conferințe pe teme legate de urbanism, peisagistică, arheologie industrială, geologie, strategii de dezvoltare, landart etc. Alte activități presupun și excursii în Maramureșul istoric, acestea având rol de familiarizare a studenților cu dimeniunea culturală a acestei regiuni.

 OBIECTIVE
  Intrând în contact cu comunitatea într-un mod interactiv vom avea ocazia să cunoaștem meșteri locali și va exista posibilitatea colaborarii în cadrul unor proiecte. Prin intermediul unor proiecte mai mici incercăm să resuscităm interesul pentru unele bresle din regiune. Spiritul inventiv si creativ va stabili nivelul de implicare al mesterilor locali in diferite intervenții punctuale.
    Pentru acest an ne-am propus construirea unor echipe de strategi care vor aborda teme mai ample ce privesc spațiile publice, straduțe sau mici noduri de comunicare, ce converg in centrul istoric. Va fi cel mai amplu proiect al nostru din aceasta ediție. Activitățile mineresti din trecut au lasat in urma situri si platforme abandonate care prezintă un potential real de extrapolare a vietii sociale din zonele centrale, acestea in momentul de față sunt neglijate și nu există o viziune de integrare intr-un circuit al activităților locale.
   Încercăm să fim consectenti și anul acesta și să ne continuăm munca de anul trecut, vom alcatui o echipa mai mare care va fi angrenată în atelierul de peisagistică, ce va cuprinde finalizarea pavilionului cu terasă inierbată amenajarea zonei din preajma puțului Francisc și acțiuni de landart.

Toate proiectele până în prezent sunt rezultatul unui proces de analize și studii care au luat nastere în prima ediție din 2009 a inițiativei, iar scopul nostru e de a canaliza  întreaga activitate intr-o strategie clara pe termen lung, soluții fezabile ce pot servi agendei administrației locale în cadrul unui plan integrat.


ÎNSCRIERI
Pentru Înscriere trimiteți un CV și mai selectiv un PORTOFOLIU la adresa workshop.baiasprie@gmail.com  
Data limită pentru țnscriere e 23 iulie. Lista cu cei selectați va fi postată pe blogul nostru până pe data de 28 iulie împreuna cu alte detalii.  Masa și cazarea va fi asigurată pentru aplicanții selectați in prima etapa, aceștia vor achita o taxă de înscriere de 200RON/45EURO.
 Cei care nu vor fi selecțati în prima etapa pot deasemenea  să participe dacă pot să iși achite costurile pentru cazare și masă pe întreaga durată a taberei. Costurile aproximative pot varia intre 60 - 110RON, acestea includ cazare si 2 mese pe zi.

*Întrebari de interes comun pot fi puse ca si commenturi la anuntul taberei de pe blogul nostru.
Alte detalii legate de workshop la adresa workshop.baiasprie@gmail.com
*Adresa asociației nod.platform@gmail.com

__________________________________________________25.06.2013











Proiect pilot : N.O.D. (Networking with Ordinary Design)

Echipa organizatoare: Green reCreation (arh. Ruxandra Moldovan/arh. Valentin Meteș/arh. Edmund Futo Eugen, arh. Hanna Bianca Nistor)
contact: workshop.baiasprie@gmail.comsite: tabaradecreatie.blogspot.ro
Parteneriate: Primăria Baia Sprie, Asociația Re/Creativ, Clubul Sportiv Baia Sprie, Clubul Civic Asociația Lacul Albastru.

Sponsorizări:

1) SC GIROD SEMNALIZARE RUTIERA  SRL , Timisoara www.girod-semnalizare.ro

2) SC PODCONSTRUCT SRL ,Timisoara  podconstruct@upcnet.ro 

3) SC STATIC5  SRL , Timisoara    rozalia.farcas@static5.ro

4) SC BAUPLAN SRL , Timisoara  george@mgbd.ro

5) SC PATH'S  ROUT SRL , Timisoara  cornel.farcas@pathsrout.ro

6)SC PUCHLEITER-CONSTRUCT SRL, Baia Mare

7)Primăria Baia Sprie

 Credite fotografii: Diana Șandor, Zsolt Farago, Cristina Costea, Costi Bleotu 

1.Coordonatori de proiect pavilion: arh. Alexandru Mociran, arh. Ruxandra Moldovan, arh. Hanna Bianca Nistor, arh. Costi Bleotu, arh. Simona Mesaroș, Hitter TimeaConsultanță proiect pavilion: ing. Cornel FarcașVoluntari arhitectură Tmișoara: arh. Dan Ungur, arh. Călin Bolovan, arh. Adrian Leițoiu, arh. Amalia Ignuța
Voluntar UAIM:arh. Ion Avram
Voluntar univ. Manchester -fac arhitectuă: Raluca Pop
Clubul Civic Asociația Lacul Albastru 

2.Coordonatori proiect Lacul Albastru (Coconii):  Andrei Temian, Mihai Tămășan, Larisa Prelucan, Valentin MeteșMeșter local: nea'Vasile din Baia Sprie (încă numele de familie rămâne un mister)
 3.Coordonatori proiect parcul Petofi Șandor-Baia Sprie (piese de mobilier):  arh. Raul Timiș, peisagist Bianca Fanta, arh Teodora Ungureanu
 

4.Coordonatori proiect traseul Lacul Albastru: Asociația Re/Creativ - Raluca Ocean, Carmen Mărginaș
 
Elevi Voluntari Liceul de Artă Baia Mare: Tudor Udroiu, Andrada Pinte, Dan Săsăran, Carla Afrasinei, Diana Canța, Zsolt Farago, Ruxandra Vasile
Elev voluntar lic. Vasile Lucaciu Baia Mare: Diana Cocoșilă
Studenți voluntari fac. de arhitectură Oradea: Cristina Costea, Mara Sălăjan, Nicu Coșorenci, George Blaga, Florina Pantea, Sebastian Scarlat
 

Perioada de desfășurare: 6-19 august
Conceptul proiectului:  Acest proiect vine ca o continuare a unei serii de 3 workshopuri ce s-au desfășurat tot la Baia Sprie origanizate de echipa Green reCreation.

Etapa I În 2009 s-a analizat o regiune mai vastă învecinată Băii Spri. 

Etapa II În 2010 s-a stabilit un perimetru clar de intervenție pe un termen mai lung totodată și traseele importante,  s-au creat primele schițe de proiect și  niște direcții pentru viitoarele proiecte.
 
Etapa III În 2011 S-au ales punctele cheie și au apărut primele proiecte mai detaliate ce mizau pe o fuziune clară cu situl pentru care erau propuse.

Etapa IV
    Proiectul pilot a intrat în scenă în speranța de a clarifica direcția care deja o urma seria de workshopuri  din Baia Sprie,  un nou pas mic în atingerea scopului. În prima etapă a proiectului pilot s-au format echipele de coordonatori, fiecare echipă a fost alcătuită din arhitecți și peisagiști, excepție făcând o singură echipă cea a asociației Re/Creativ care s-a ocupat cu instalațiile artizanale de landart aici nici arhitectura nici peisagistica nemaigăsindu-și locul.  Odată formate echipele s-a trecut la a doua etapă a selecției siturilor pentru fiecare echipă, a fost o operațiune delicată pentru că era nevoie de chimie între fiecare din echipe și locul ales. În tot acest timp deciziile erau luate împeună cu toate echipele, iar după ce s-a făcut triajul siturilor și a început seriile de brainstorming nu ne-am mai întrunit în forumuri deoarece proiectele se demaraseră pe trasee paralele.

    Aceasta a fost singura gură de oxigen pentru organizatori, sarcinile fiind împărțite. rezultatele proceselor de creației și numeroasele reiterații se centralizau într-o bază de date la care toată lumea avea acces, la fel documentațiile și alte discuții.

Odată proiectele finalizate echipa de organziare a mai avut sarcina de a face utlimele corecturi pentru fiecare propunere în parte în funție de constrângeri tehnologice, materiale, sau financiare. O parte din piesele pentru  2 proiecte  au fost realizate la ateliere înainte de demararea taberei .

    Din păcate programul a fost conturat pentru activitatea pe sit, alte activități extra nu au mai fost, deoarece tabăra oficială a ținut doar 4 zile, iar majoritatea fondurilor s-au dus pe mâncare și materiale și unelte.

    Unul din proiectele propuse a fost compromis din cauza bugetului  mic, dar pe ultima sută am schimbat direcția și ne-am propus realizarea unor piese de mobilier urban ce vor fi împrăștiate prin parcul Petofi Șandor din Baia Sprie. În mica serie de obiecte s-au materializate 2 scaune , 1 măsuță, 3 intslații de landart, un balansoar, 1 bancă (din păcate așteaptă fonduri noi pentru finalizare). trebuie să mulțumim elevilor de la Liceul de Artă din Baia Mare, pentru doza de creativitate, spirit de echipă și pentru că s-au simțit bine totodată.
    Una din echipe a pornit cu ambiția de a crea o serie de locuri de odihnă, așa că a apărut ideea unor coconi suspendați ce pot fi muntați oriunde la umbra unui copac, tot o decizie de ultim moment a fost crearea a două concepte în paralel, unul realizat doar din nuiele cu ajutorul unui meșter local, celălalt din oserie de cercuri de OB țesute cu iută. Timpul se dilata în interiorul coconilor pentru toți cei ce i-am încercat prima dată. În momentul de față amândoi stau suspendați la marginea Lacului Albastru.
Una din echipe a reușit să se folosească de resursele locale identificate pe traseul ce duce la Lacul Albastru, rezultatul a fost o compilare reușită transformată în instalații de landart co rol de semnalistică.  Asociațai Re/Creativ   a dat dovadă dinou de multă creativitate și implicare, chiar dacă era o provocare pentru mica echipă.
    Piesa de rezistență a workshopului a fost pavilionul ce s-a materializat sus ”la ruine”, lângă puțul Francisc aflat pe traseul apei.  A fost cea mai mare echipă dintre toate, s-a consumat cea mai multă energie, multe emoții și zile, dar rezultatul a fost neașteptat de plăcut pentru toată lumea. Anul acesta o echipa din Timișoara a reușit să pună pe picioare o ambiție mare a noastră. S-a optat pentru o structură mai curajoasă de lemn, postaă pe o fundație de piatră seacă. Conceptul proiectului nu se rezuma doar la crearea unui simplu popas, era inclusă ideea bunului comun care să fie împărtășită sperăm de comunitatea locală și nu numai, astfel  structura a fost acoperită în proiect de oterasă vegetală ce ar putea suporta o mică grădină de legume cu acces liber. Sarcinile au fost bine distribuite, la fel și materialele, așa că o bună organizare a dat naștere la o vatră de foc pusă în vecinătatea pavilionului, și o altă vatră pe o terasă inferioară.
Sperăm ca pe viitor să mai strângem nișe fonduri ca să se poată realiza mica grădină ce va sta pe pavilion, din păcate aceasta se lasă încă așteptată.

    În momentul de față toate piesele realizate în cadrul taberei și-au atins scopul, lumea a început să folosească instalațiile, în parametrii normali, spre bucuria noastră. Prin toate intslațiile create și proiectele ce ni le-am propus pe viitor vrem să conturăm un profil al comunității locale. Zona a devenit și mai animată după acțiunile Clubului Civic Asociațai Lacul Albastru și după implementarea proiectelor realizate în cadrul workshopului nostru, iar marea supriză a fost aparenta responsabilizare a turiștilor de ocazie ce vizitau zonele. 

14.09.2012

------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Proiect pilot Networking with Ordinary Design 
 Anul 2012 se conturează un proiect pilot numit N.O.D. (Networking with Ordinary Design) care are ca finalitate materializarea a unor proiecte de landart ( amenajare de spații verzi). O parte din scopul acestui proiect constă în conștientizarea importanței valorificării și protejării contextului natural, iar pe de altă parte se urmărește dezvoltarea caracterului creativ și comunicarea.
   Timpul de desfășurare va fi de 4 zile. S-ar putea în schimb să existe excepții de la program pentru o echipă ce a abordat un proiect mai ”ambițios” ce le va lucra câteva zile în plus. Inițial s-a pornit pe ideea a 5 echipe dar odată cu deschiderea sesiunilor de brainstorming sunt șanse ale unor comasări sau asocieri între echipe. Fiecare echipă va fi  formată din 5 voluntari (cifră orientativă), iar acești voluntari vor fi conduși o mână de 2-3 peisagiști și arhitecți, toate echipele sunt mixte.  
    Actul de manifestare am vrut să fie cel de landart, încercăm cu minim de resurse să activăm interesul pentru zonă și să expunem povestea din regiune. Instalațiile noastre pot avea rol funcțional sau pur și simplu un o manifestare abstractă. Deja se lucrează la idei și soluții pentru câteva situri: siturile vânate de echipe sunt în ordinea popularității : Lacul albastru, Traseul Apei, ruinele de la puțul Francisc și potecile ce leagă locațiile de pe Dealul Minei.



Leave a Reply

Search This Blog