Pavilion temporar


Numele complet al proiectului: Pavilion Piata Centrala Baia Sprie
Tipul proiectului: Ateleir practic
Autor: Platforma N.O.D.
Echipa de proiectare: Arh. Anca Filipan, Stud.Mihai Tamasan, Stud.Andrei Temian, Stud.Simona Zinca, Stud.Mirona Faloba
Ediția III : 2011
Fotografii: Mihai Tamasan, Simona Zinca, Katerina Georgescu

despre Workshop:
Green reCreation 2011 a fost a III-a editie a workshopului de arhitectura, urbanism si peisagistica, desfasurat  la Baia Sprie intre 1-15 August. Atelierul face parte dintr-un proiect integrat de dezvoltare durabila a localitatii si este organizat de Primaria Baia Sprie, alaturi de Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Nord-Vest care a finantat programul cultural din Taxa de timbru de arhitectura.
Actiunea vizeaza cateva trasee cheie si puncte importante ce se desfasoara pe fostele trasee tehnologice si de legatura ale activitatilor miniere, aflate in imprejurimile Baii Sprii.
Scopul: descoperirea, sustinerea, reconversia si expunerea zonelor cu potential istoric, turistic sau cultural, dobandite de-a lungul timpului prin minerit.

despre Proiect:
Tema a venit din partea organizatorilor workshop-ului si anume de a semnala existenta unei actiuni de identificare  si valorificare a obiectivelor turistice locale.
 Dupa o analiza a contextului istoric al zonei, echipa de autori a propus cateva cuvinte cheie: impact, manifest, omagiu, dualism, simbol- care au conturat conceptul pavilionului.
Principalul scop a fost atragerea atentiei publicului asupra existentei unor valori locale care necesita promovare, pornind de la specificul locului.
Astfel s-a creat un obiect urban de tip instalatie, care din punct de vedere functional poate fi un spatiu de expunere si in acelasi timp interactioneaza si stabileste o relatie cu publicul privitor/ trecator, prin intermediul elementelor sale mobile.

proces:
Proiectul a fost elaborat in prima saptamana a workshop-ului Green reCreation, de catre una dintre cele cinci echipe formate din studentii participanti (stud. Mihai Tamasan an 2, stud. Andrei Temian an 2, stud. Simona Zinca an 1, stud. absolvent Mirona Faloba ai Facultatatii de Arhitectura si Urbanism Cluj Napoca, sub coordonarea arh. Anca Filipan din Cluj Napoca).
 Avand in vedere durata scurta a workshop-ului, timpul alocat procesului de creatie a fost minimizat, astfel ca in cateva zile proiectul a fost finalizat, pentru a-i fi prezentat sponsorului principal, in vederea debitarii elementelor.
 Conceptul a plecat de la crearea unui obiect-manifest care sa atraga atentia trecatorilor/ locuitorilor. Ideea principala a fost data de contextul minier al zonei. Astfel a fost gandit un obiect cu care trecatorul sa interactioneze- pentru a-si crea propriul drum( spatiu); similar unei mine, unde minerul isi modeleaza spatiul pentru a explora, pavilionul are un perete-instalatie cu elemente mobile care pot fi actionate, cu usurinta, creand amprenta unica a fiecarui vizitator. S-a evidentiat relatia subteran-suprateran, prin crearea unui culoar marginit de peretele cu elemente mobile.
 Lemnul de brad este principalul material de constructie, intreg ansamblul e realizat din elemente de 4x4, 2x8 si 4x10 cm. Peretele mobil este compus din 555 de rigle de 4x4x60 cm, care amintesc de grupurile de mineri care coborau zilnic in mine- un simbol specific zonei.
Dupa discutarea proiectului cu sponsorul( furnizorul de material lemnos), debitarea materialului a durat trei zile, timp in care membrii echipei au stabilit etapele de montaj. Procesul de asamblare, a mai durat 2 zile de la transportul materialelor. Pe langa echipa initiala, la executie au luat parte si alti participanti ai workshop-ului, care au facut posibila finalizarea pavilionului la termenul stabilit.

concluzii:
Pavilionul s-a dovedit a stimula interesul utilizatorilor spatiului in care a fost amplasat, atat pe durata executiei lucrarilor cat si dupa finalizarea acestora. Din punctul de vedere al echipei de elaborare, este considerat un real succes, avand in vedere durata desfasurarii intregii actiuni si conditiile materiale impuse.

text: Simona Zinca
mulțumiri: Arh. Edmund Futo (organizator workshop Green recreation Baia Sprie 2011) Arh. Anca Filipan (indrumatorul echipei), OAR, Arh.Flaminiu Talos, Arh.Diana Talos, Peisagist. Carmen Barbat.













































 





 



Leave a Reply

Search This Blog