2010 - Pavilion Belvedere

Echipa: Alexandru Damian, Valentin Meteș, Carmen Bărbat, Mandy Schönemann, Larisa Prelucan


    Această propunere face teren comun cu amenajarea puțului de aeraj de platforma superioară. Deschiderea pavilionului crează o conexiune vizuală cu rezervația Creasta Cocoșului sub care coboară mai la sud pasul Gutin, acesta cadru e închis de Platoul Mogoșa în extremitatea sudică. Toate aceste locații sunt foarte animate de turiști pe tot parcursul anului, în special vara și iarna când competiții sportive  acaparează atenția comunităților din zonă, multe din ele organziate la nivel național și internațional. 
    Pasul Gutin are o încărcătură simbolică odată pentru istoria haiduciilor ce a brăzdat acea zonă și mai importantă trecerea către multe zone bine conservate ale Maramureșului istoric. 
   Această belvedere trimite către o stare de contemplare a unei lungi istorii ale ținutului Maramureșean ce continuă în spatele acelui cadru. 



Conceptul compozițional aduce către dislocările sistematice a masei de rocă ce flanchează filonul principal, pe versantul sudic al Dealului Minei. Un versant  ce se transformă în mod continuu, transformarea încetând odată cu închiderea explaotării miniere. 


Amenajarea puțului de aeraj împarte cu pavilionul belvedere aceeași platformă. cele două intră într-un puternic contrast, complentându-se reciproc, pasarela de deasupra puțului se concentrează pe perspectivă retroactivă, ușor nostalgică privind un trecut închețat infinit, iar pavilionul tratează cu o atitudine extrovertită perspectiva către zona istorică vie a Maramureșului și oferă imaginea de ansambu în care mustește viața. 














Leave a Reply

Search This Blog