2010 - Amenajare platformă superioară

Echipa: Alexandru Damian, Valentin Meteș, Carmen Bărbat, Mandy Schönemann, Larisa Prelucan



Platforma superioară de aeraj a fost descoperită de noi doar în cursul ediției din 2010, avâdn o poziționare optimă pentru perspectivele care leagă panorama cu Mogoșa , rezervația Creasta Cocoșului, pasul Gutin spre est iar spre sud  și sud-vest se vede la baza dealului Baia Sprie și Baia Mare.
Este un punct de acces destul de dificil dar poziționarea și ceea ce ne oferă platforma a fost punctele forte ale acestei propuneri.

Concret se propune asigurarea perimetrului din jurul puțului de aeraj, iar o consolă ce mușcă din parapet te duce deasupra gurii de aeraj. 

 Imaginea din burta puțului este infinită deoarece baza acestuia nu poate fi văzută, iar din beznă lui iese un curcubeu care se poate vedea atunci când aburii din rețeaua de galerii se ridică și lovesc aerul uscat de pe platformă.







  Deasupra aerajului se simte un iz puternic de minereu și grote dus de curenții puernici de ajutaj și totodată datorită diferenței mari de pesiune dintre temperatura exterioară și cea din rețeaua de mine din burta dealului, unde temperatura poate ajunge pe la 55-60°C  în mod curent.
 




Harta - Platforma superioară puț de aeraj


Leave a Reply

Search This Blog